EJC 2026 JC2 H2 PHYSICS PRELIM P1 MS
Uploaded by fajrlikefootball07 · 14 October 2026
Preview
Text from the first pages©EJC 2026 9478/J2H2PRELIM/2026 EUNOIA JUNIOR COLLEGE JC2 Preliminary Examination 2026 9478 PHYSICS MARK SCHEME Paper 1 – Multiple Choice Questions 1 Answer: D 1 1 3 2 1 1 1 2 2 1 1 [units of ] = [units of ][units of ][uni ts of ][units of ] [m s ][m][kg m ][N s m ] [kg m s ][kg m s s m ] [kg m vL vL RR R v L − − − − − − − − − − − = = = = = 1 1 1 1 s ][kg m s ] no units (dimensionles s) − − − − = 2 Answer: C Method 1: Error Propagation 2 bca d−= Let K = b – c, ∴ K = 21 ± 4 22 2 41 2 21 100 0.210476 0.21 (2.s.f) b c Ka dd a K d a K d −== =+ =+ == Thus, the percentage uncertainty is 21% Method 2: Max – Min method 2 bca d−= Let K = b – c, ∴ K = 21 ± 4
2 ©EJC 2026 9478/J2H2PRELIM/2026 ( ) 2 max 2 min 2 22max min 2 25 4 100 28 3 (99) 22 5 (101) 28 3 22 51 (99) (101)2 25 4 100 0.210537 3 0.21 (2.s.f) a a a aaa aa −= −= −= −− −− == − == Thus, the percentage uncertainty is 21% 3 Answer: C gradient is velocity and gradient is changing so velocity is changing, hence got acceleration. The other options all show constant gradient. 4 Answer: D Energy stores include: gravitational potential, elastic potential, chemical potential, internal, kinetic and nuclear (also, electromagnetic store) Energy transfers include: mechanical, electrical, heating and radiation. 5 Answer: D Field lines should be perpendicular to metal plate surfaces. Therefore, options A and B are incorrect. At the bottom, the distance between the two metal plates is the shortest. At the top, the distance between the two metal plates is the longest. Since d d VE r=− , field strength is strongest at the bottom and is represented by the closer field lines. Similarly, field strength is weakest at the top and is represented by the larger separation of field lines. Hence, option D is the correct option.
3 ©EJC 2025 9749/J2H2PRELIM/2025 6 Answer: A Always check the axes on graph Area under force-extension graph gives elastic potential energy stored. Change in elastic potential energy when the extension changes from x1 to x2 is given by area P. 7 Answer: A Relative speed of approach = 0.100 – (-0.050c) = 0.150 c The only option that gives relative speed of separation = relative speed of approach is A. 8 Answer: C Since the radius is fixed and the mass travels at a constant angular velocity, its velocity is a constant, v = rω The angle between the two velocity vectors is 60° and they both have the same magnitude, the “closed triangle” forms an equilateral triangle. Thus, Δv = v = rω
4 ©EJC 2026 9478/J2H2PRELIM/2026 9 Answer: A Gravitational force, Fg provides the centripetal force Fc GMM Mv=RR GM =v4R GMv= 4R 2 2 2 (2 ) 10 Answer: B A geostationary object must be in: - Equatorial orbit - Travelling from west to east (same direction of rotation of the Earth) - Have a period of 24 hours (and hence angular velocity) - Fixed altitude (height) from the centre of the Earth The object on Earth does not have the same radius as the geostationary object. Hence, the geostationary object cannot be orbiting with the same speed. 11 Answer: B Max amplitude should be higher. Note that frequency response curves should start from the same y-intercept and must not overlap with one another. 12 Answer: C Solution Considering equilibrium at mid-tide 2 3 0 1 0 2 0 m 1 0 m 10 0 5 1 0 2 12 3 2 0 h Max duration in harbour (x>-0.5) = 12 - 2(2.0) = 8 h o o o x x cos t x . . . x. x . cos t . . cos t t t. =− = − = = =− − =− = =
5 ©EJC 2025 9749/J2H2PRELIM/2025 13 Answer: B 5.0sin30phase difference 2 1.58 1.6 rad10 o = = = 14 Answer: B is the angle between two third order maxima, n = 3 Hence, the angle from the horizontal to the third order maxima is 2 1 3sin 3 2sin2d d − = = Option A: 9 1 5 3 450 102sin 51.189 51 (2.s.f )1 3.2 10 − − = = = Option B: 9 1 5 3 450 102sin 29.724 30 (2.s.f )1 1.9 10 − − = = = Option C: 9 1 5 3 650 102sin 77.217 77 (2.s.f )1 3.2 10 − − = = = Option D: 9 1 5 3 650 102sin 43.492 43 (2.s.f )1 1.9 10 − − = = = 15 Answer: A The Rayleigh Criterion is: b = Let x be the distance between the two stars and D be the distance between the stars and telescope. 9 2 17 12 12 580 10 20 10 7.3 10 2.117 10 2.1 10 m (2.s.f) xx bD x − − = = = =
6 ©EJC 2026 9478/J2H2PRELIM/2026 16 Answer: C 1 1 1 1 1 1 1 2 12 2 2 2 2 2 2 2 1 100 273 40 100 230 kPa50 273 20pV nRT pV T T V ppp V nRT p V T T V= + = = = == + Wrong answers either forgot to convert degree Celsius to kelvins, or got a ratio wrong, or both. 17 Answer: C First law of thermodynamics: on toU W Q = + . In Scenario C, both Won and Qto are positive, so the internal energy must increase, hence the temperature. 18 Answer: B Other than temperature, internal energy also depends on the amount of matter in the object. 19 Answer: C A Both charges are positive. Electric potential decreases as distance increases from either charge. The electric potential at point P is minimum. B As both charges are positive, electric potential is positive at point P. C The resultant electric field between P and Y is towards X. Hence, a negative charge placed there will move towards Y (opposite direction of resultant electric field). D This is only true for an isolated point charge placed at position Y. 20 Answer: A 1/C = 1/(1+2) + 1/6 + 1/(1+1) C = 1 F
7 ©EJC 2025 9749/J2H2PRELIM/2025 21 Answer: D constant (series connection) and are also constant. Therefore, constant X X Y Y nAvq nq Av A v A v == = = I X has a larger cross-sectional area than Y. Therefore, XYvv . 22 Answer: A peak-to-peak voltage = 18 V peak voltage V0 = 9.0 V The resistor is half-wave rectified. 0 r.m.s. r.m.s. r.m.s. 2 9.0 2 4.5 V 4.5 80 0.056 A VV VI R = = = = = = 23 Answer: B ( )2 2 X YX Y Y Y Y LR A A RR L L AA A = = = = for option A: 2 for option C: 2 for option D: for option B: 2 Y Y Y Y Y Y Y Y AA AA AA AA
8 ©EJC 2026 9478/J2H2PRELIM/2026 24 Answer: A The resistor and thermistor are connected in series. Therefore, the current flowing through them are the same. The total p.d. across both components must add up to 12 V and only option A satisfies that. p.d. across resistor = 5.4 V p.d. across thermistor = 6.6 V p.d. across both resistor and thermistor = 5.4 + 6.6 = 12 V 25 Answer: A B field in consideration at Y is pointing upwards (only the vertical component of B field contributes to magnetic force) and B field in consideration at Z is pointing downwards (only the vertical component of B field contributes to magnetic force). Using Fleming’s Left Hand Rule, force at Y is pointing out of page and force at Z is pointing into page. B B
9 ©EJC 2025 9749/J2H2PRELIM/2025 26 Answer: A ( ) ( ) ( )( ) ( ) induced 3 d d cos cos 40 70 10 720 0.060 cos55 5.0 0.15 V N t N t BAN t BNA t − = = = = −= = 27 Answer: D , hc hE hf p = = = . A longer wavelength implies both a smaller energy and a smaller momentum 28 Answer: B Heisenberg principle: hx p h p x . If x decreases by a factor of 4, p increases ( x is in the denominator) by at least a factor of 4 (signified by the sign). 29 Answer: C This is true in order for most of the alpha particles to pass through undeflected. 30 Answer: C Let B be the background count rate. The actual initial count rate, C
Content continues in the PDF. Download PDF
Related notes
- 2026 EJC H2 Physics Prelims P3Exam Papers · 2026
- EJC 2026 JC2 H2 PHYSICS PRELIM P2Exam Papers · 2026
- EJC 2026 JC2 H2 PHYSICS PRELIM P1Exam Papers · 2026
- 2026 EJC H2 Physics Prelims P3 MSExam Papers · 2026
- EJC 2026 JC2 H2 PHYSICS PRELIM P2 MSExam Papers · 2026
- 2026 SAJC H2 Physics 9478 Prelim P2Exam Papers · 2026
- 2026 SAJC H2 Physics 9478 Prelim P4Exam Papers · 2026
- ACJC Nuclear Physics Lecture NotesNotes/Practices · 2026
- ACJC Quantum Physics Lecture NotesNotes/Practices · 2026
- ACJC Electromagnetic Induction Lecture NotesNotes/Practices · 2026
- ACJC Electromagnetic Forces Lecture NotesNotes/Practices · 2026
- ACJC Superposition Lecture NotesNotes/Practices · 2026
- See all H2 Physics notes

